Чи можна дітям сметану, з якого віку

Сметана не входить в число продуктів, необхідних для дитячого харчування. Але лікарі не рекомендують нею нехтувати. Поквашені вершки багаті кисломолочними бактеріями, білком і жирними кислотами. Вони значно покращують смак страв і підвищують апетит у малоїжок. Але, як більшість продуктів, вимагають обережності при введенні в прикорм.

Властивості сметани

У складі якісної сметани присутній холін, вітаміни А, D, Е, В6, В12, фолієва кислота, тіамін, ніацин. Її вживання підтримує повноцінний обмін речовин, зміцнює здоров’я нервової системи, стимулює роботу травного тракту. Сметана — джерело кальцію, заліза, цинку, фосфору та інших мінералів, що беруть участь в побудові м’язової, кісткової тканини, кровотворенні, роботі ендокринної системи. Лецитин, якого в продукті дуже багато, захищає від пошкоджень клітини головного мозку, забезпечує розвиток інтелекту і міцну пам’ять. Лінолевої і інші жирні кислоти зменшують ризик появи патологій серця і судин.

Ферментований сметанний білок засвоюється в організмі дуже швидко, а кисломолочні культури пригнічують процеси гниття в кишечнику. Тому, незважаючи на високу жирність, цей продукт вважається майже дієтичним. Його рекомендують дітям з недостатньою масою тіла, поганим апетитом і різними порушеннями травлення.

Протипоказана сметана дитині при непереносимості молочного цукру — лактози. Продукт високого ступеня жирності може нашкодити при хворобах печінки, жовчного міхура, підшлункової залози. Регулярне переїдання призводить до появи зайвої ваги через високу калорійність. З цих причин без попередньої консультації з педіатром вводити продукт в прикорм небажано.

Сметана дітям: з якого віку

Малюків молодше двох років годувати жирними молочними продуктами лікарі не рекомендують. У цей період їм досить сиру і кефіру. До переварювання складної їжі шлунково-кишковий тракт повинен підготуватися. Це відбувається зазвичай до 2-2,5 років. У разі харчової алергії на який-небудь продукт знайомство відкладають. Таким дітям давати сметану дозволено не раніше 3 років.

Загальні рекомендації:

  • в перший раз краще запропонувати сметану окремо від іншої їжі: не більше 1 ч. л, після сніданку чи обіду;
  • якщо ніяких порушень самопочуття не виникло протягом доби, можна додавати продукт потроху в сир, супи, сирники, салати з овочів, солодкі страви;
  • більше 1 ст. л. одноразово не варто вживати дітям будь-якого віку, інакше можлива поява нудоти і розлади шлунка;
  • дітям до 3 років дозволена сметана жирністю не вище 10%, тим, хто постарше, можна їсти 15-процентну, з більш жирної — 20% і вище корисніше готувати соуси і підливи;
  • стравами зі сметаною не слід зловживати: досить їсти їх 2-3 разів на тиждень.

Сметанний соус для дітей

На склянку сметани: 2 ст. л. борошна, 2 ст. л. вершкового масла, 1 ст. л. томатного пюре, 1 стакан води, щіпка солі. Масло розтопити в сотейнику, додати і пасерувати борошно. Влити потроху бульйон і варити на повільному вогні 5 хвилин. У гарячому соусі розчинити сметану, томатне пюре, посолити. Остудити і злегка збити. Соусом можна поливати котлети, вареники, манти, картоплю, додаючи в блюдо по 2-4 ст. л. Давати його можна дітям з 2 років.

Як вибирати і зберігати сметану

Сільський домашній продукт завжди вважався корисніше магазинного, адже він готується з натуральних вершків без добавок і загусників. Але така сметана повинна проходити обов’язкову санітарну перевірку, так як буває обсемінена шкідливими бактеріями. Купувати її безпечніше у знайомих виробників, а не на ринку. Промислова підходить для дитячого раціону, якщо в її складі немає сторонніх компонентів: нічого, крім вершків і закваски.

Якісна сметана завжди білого кольору, однорідна, кремова, без пластівців і крупинок, з легким кисломолочним ароматом. На упаковці обов’язково вказано ГОСТ. 10-15-відсоткова не може бути густою по визначенню. Якщо в ній «ложка стоїть» — в складі присутній крохмаль і стабілізатори.

Розкриту упаковку продукту зберігають в темряві, на холоді, не більше 7 діб. З пластика його бажано перекладати в скляний посуд з щільною кришкою.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: