Чи можна дітям смородину: чорну, білу, червону

Ягоди — корисний смачний продукт. Більшість видів бажано включати в прикорм немовлят вже на першому році життя. Смородина дітям рекомендується як джерело основних вітамінів, мінералів, і як апетитні ласощі.

Властивості продукту

Соковиті яскраві грона літніх ягід містять рекордну кількість аскорбінової кислоти. У темних сортах концентрація цього вітаміну в кілька разів вище, ніж в цитрусових, а шкірка насичена антоцианами і дубильними речовинами.

Червоний, рожевий і білий різновиди менш кислі, так як мають в складі багато фруктози. Як і в чорній, в них є вітаміни групи В, каротин, залізо, калій, селен, фосфор. Азотисті сполуки, органічні кислоти і кумарини смородини забезпечують детоксикацію організму, виводять зайву рідину, підтримують кровотворення, нормалізують обмін речовин.

Регулярне вживання ягід в будь-якому вигляді корисно для профілактики анемії, дисбактеріозу. Вони зміцнюють імунітет, сприяють розвитку зорового апарату, покращують травлення, позбавляють від закрепів.

Червона смородина дітям допомагає відновлювати фізичні сили після тривалих активних ігор, в період одужання від різних захворювань. Ягідний сік з великим вмістом калію сприяє спокійному нічного сну та підтримує роботу серця.

Коли смородину вводити в прикорм

Смородина дітям дозволена з 8-10 місяців. Якщо практикується штучне вигодовування — з 7 місяців.

Через наявність яскравого пігменту цей продукт вважається потенційним алергеном, а органічні кислоти надають подразнюючу дію на слизові ШКТ. Тому знайомити малюків з ягодою слід вже після введення в прикорм овочів, яблук та інших фруктів. Якщо в ранньому віці була виявлена ​​харчова алергія, продукт можна давати не раніше 1,5 років.

Білий сорт ягід має однаковий з червоним біохімічний склад, але менш небезпечний в плані алергії. Тому при наявних сумнівах починати прикорм краще з нього.

Як давати дитині смородину: рекомендації

  1. У дитини до року жувальні навички не розвинені, зубів недостатньо для подрібнення цілих ягід. Перші порції смородини для неї — сік, розведений водою або сумішшю. Спочатку досить кількох крапель — не більше ½ ч. л.. Пропонувати його бажано вранці, щоб поспостерігати за реакцією. Чи можна дітям смородину, стане ясно протягом доби. Якщо не з’явиться висипу, набряків, свербіння, розладів стільця, вона безпечна.
  2. Обсяг ласощів збільшують поступово. У тиждень немовлятам дозволено давати до 50 г ягід: у вигляді соків, морсів, додавати протерті ягоди без шкірки і кісточок в кисломолочні напої. Дітям молодше 1,5 років корисніше термічно оброблений продукт. Він містить менше вітамінів, але не дратує травний тракт.
  3. Малюків 2 років можна годувати пюре або смородиновим желе без добавок. Загальну кількість можна довести до 200 г в тиждень. Лише за один раз слід давати не більше 100 г. ягід.
  4. Свіжі цілі ягоди рекомендується їсти з 3 років.

Як вибирати і готувати

У сезон дозрівання — в липні, смородина найбільш корисна. Купувати рекомендується «з куща» — зібрану не пізніше доби тому. Червона легко пошкоджується, тому вибирати слід ягоди на плодових гілочках.

Свіжий продукт має рівне забарвлення, нелипкий навпомацки, видає явно відчутний аромат.

Зі смородини можна робити морозиво, молочні коктейлі і інші десерти, додавати її в сир, каші, пироги, варити компоти. Сахара в страви слід додавати якомога менше.

Зеленню культури нехтувати теж не варто. Лист смородини дітям рекомендується періодично заварювати в складі трав’яних вітамінних чаїв, додавати в компоти разом з ягодами.

Ефірні олії надають напоям запашний аромат та покращують апетит. Вітамінів свіже листя містять також чимало. Листочки можна використовувати в свіжому вигляді або засушувати на зиму.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: