Чи можна дітям сосиски, з якого віку, які

Привчаючи малюків до загального столу, багато хто з батьків починають годувати їх м’ясними напівфабрикатами. Страви з натуральної яловичини, свинини або птиці зазвичай заміняють сосисками, тому що з ними менше мороки на кухні. Але робити так часто педіатри не рекомендують. Цей продукт містить мізерну кількість м’яса, зате насичений комплексом шкідливих для здоров’я домішок.

Чи є користь від сосисок

У промислових виробах будь-яких марок частка тваринного білка не перевищує 10%. Це занадто низький показник, щоб вважати сосиски цінним продуктом. Але і незначну їх користь зводить нанівець великий вміст жиру, емульгаторів, ароматизаторів, консервантів і інших наповнювачів. Щоденне їх вживання провокує букет хвороб травного тракту: від запалення слизової шлунка до хронічного панкреатиту, гепатоза і пухлин кишечника.

Маленькі діти їдять сосиски охочіше натурального м’яса з-за підсилювачів смаку. Ніжні рецептори швидко звикають до соковитого ароматного фаршу, який легко пережовується, а звичайна їжа поступово втрачає привабливість. Тому важливо не зловживати, не подавати малюкам поганий приклад. Напівфабрикати купувати слід в крайніх випадках, коли немає умов для приготування більш корисної їжі. А в решту часу краще віддати перевагу здоровим продуктам.

Сосиски дітям: з якого віку

Раніше 3 років вони для раціону малюків заборонені. У немовлят ковбасні вироби часто викликають інтоксикацію, тривалий розлад шлунка, атопічний дерматит та інші прояви алергії. Негативні симптоми може спровокувати будь-який компонент. І навіть при відсутності видимих ​​ознак непереносимість проявляє себе погіршенням апетиту, частою відрижкою. Підрослим діткам бажано пропонувати покупні сосиски не частіше 1 разу на місяць. В ідеалі — ще рідше, наскільки можливо.

Перша порція — шматочок близько 15-20 г вагою. Це половинка або третина виробу середнього розміру. Її можна дати після основного прийому їжі, під час сніданку чи обіду, не поєднуючи з іншими тваринними продуктами. Ознака того, що сосиски безпечні — відсутність шкірного почервоніння і свербіння, сльозотечі, проблем з травленням протягом доби.

Якщо негативної реакції не буде, одноразову порцію можна збільшити до 30-40 г. Надалі рекомендується пропонувати дитині вже перевірений продукт того ж виробника. До нових сортів — ставитися з більшою обережністю, давати потроху. Малюкам 3-5 років можна з’їдати не більше 50 г за один раз. Дітям шкільного віку — до 100 г.

Які сосиски можна дітям

Для дитячого харчування не підходять вироби з додаванням пекучого перцю, гірчиці, кетчупу, сирів, копчені вироби, сосиски з великим вмістом жирів і солі. Перевагу потрібно віддавати найменш шкідливим. Наприклад, докторських, молочним. Продукт з маркуванням «дитячі» теж необхідно перевіряти на наявність шкідливих добавок. Назва ще не гарантує його безпеки.

Якісні сосиски для дітей відрізняє:

  • виробництво по ГОСТу;
  • короткий склад: м’ясо, молоко, яйця, суміш прянощів, мінімум добавок «Е»;
  • щільна однорідна структура;
  • легкий аромат спецій;
  • білий або злегка сіруватий фарш, матовий на зрізі.

Вироби можуть містити молоду свинину, яловичину, телятину, м’ясо індички. До курячих сосисок для дітей теж можна ставитися без особливих упереджень. У них не має плавців та кігтів, це міф. Важливо лише переконатися, що фарш такого продукту має в складі м’ясо не механічної обвалки, а філе. Сосиски, що забарвлюють воду або сильно розбухають при варінні, дітям давати не можна. У них — позамежна кількість крохмалю, барвників і емульгаторів.

Поєднувати цей продукт рекомендується з нежирними гарнірами: картоплею, макаронами, салатами або рагу з овочів. Не рекомендується смажити сосиски для дітей на грилі або сковороді, запікати їх в тесті з великою кількістю олії. Варка в окропі або на пару — кращий спосіб приготування.

Домашні сосиски для дітей

Щоб не турбуватися за здоров’я малюків, ковбасні вироби корисно готувати на власній кухні зі свіжого м’яса. Їх можна зробити про запас і зберігати в холодильнику до 3-4 тижнів. У сосиски для дітей рецепт дозволяє включати подрібнену ріпчасту цибулю і зелень.

Крім них:

  • філе курки, індички або шматок свинячої шийки — 0,5 кг;
  • молоко або вершки — 0,5 склянки;
  • сире яйце;
  • сіль за смаком.

М’ясо кілька разів подрібнити в блендері до однорідності, посолити. Ввести вершки, збите яйце, спеції, ще раз все змішати. Дати фаршу відпочити 20 хвилин, злити зайву рідину. Викласти порційно на термостійку плівку, звернувши ковбасками завтовшки 2 см, зав’язати оболонку з обох сторін. Заморозити на 2 години. Варити такі сосиски потрібно в плівці близько 15 хвилин, проткнув оболонку виделкою.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: