Популярна солодкість з ягід і фруктів дуже приваблює малюків. А батьки вважають за краще давати її частіше за інших ласощів через наявність натурального складу і корисних якостей. Однак не все так просто йде з варенням, як здається на перший погляд.
Навіть з домашнім перевіреним блюдом потрібно дотримуватися обережності. Як і інші продукти, вводити його в дитяче харчування слід поступово. А через великий вміст цукру — обмежуватися невеликою кількістю.
Чи корисно варення
До складу якісного продукту входять тільки ягоди, фрукти, цукор і вода. У виготовленому холодним способом міститься багато вітамінів: аскорбінова кислота, каротин, рибофлавін. Багато в цьому десерті мінеральних солей. Після переробки м’якоть і сік зберігають органічні кислоти, пектини, харчові волокна, калій, залізо, магній, цинк. Чим коротше процес варіння — тим багатше по вітамінно-мінеральному складу виходять ласощі.
Малинове варення дітям пропонують як засіб при застуді, чорничне — для зміцнення зору. Обліпихове, з чорної та червоної смородини — для підвищення імунітету. Полуничне ж допомагає боротися з токсинами.
Шкода ж від продукту пов’язана з високою калорійністю, наявністю великої кількості цукру і кислот. Зловживання їм часто викликає руйнування зубної емалі, стає причиною порушення травлення, запалень слизових органів шлунково-кишкового тракту, підвищеного газоутворення, порушень вуглеводного обміну. Варення для дитині, яка страждає на ожиріння, цукровий діабет, захворювання жовчного міхура, грибковими інфекціями протипоказано.
Варення дітям: з якого віку можна
До 1,5 років педіатри радять не ризикувати і не включати солодощі в раціон дітей. Введенням варення в прикорм грудничку до 1 року можна спровокувати коліки, порушення стільця і інші неприємності. Якщо дитина страждає від харчової алергії, відкласти знайомство з натуральним десертом і зовсім слід до 3 років.
На початку бажано давати його не частіше 1-2 разів на місяць, вибираючи з вже відомих дитині видів плодів: яблучне, сливове, грушеве, абрикосове. Фрукти краще, так як рідше викликають алергічні реакції. При гарній переносимості їх можна починати чергувати з варенням зі смородини, вишні та полуниці.
Загальні рекомендації:
- перша порція — не більше 1 ч. л .;
- їсти варення корисніше вранці і вдень, щоб отримати максимум енергії;
- дітям до 3 років можна вживати до 30 г (2 ст. л.);
- в 4-5 років одноразова порція — до 50 г (близько 3,5-4 ст. л.).
Як і всі десерти, варення рекомендується не натщесерце, а під час основного прийому їжі або трохи пізніше. Можна додавати його в кашу, сир, пироги та іншу солодку випічку. Важливо не забувати пропонувати малюкам разом з ласощами чай, інший напій або звичайну воду. Для перетравлення глюкози організму потрібно багато рідини.
Екзотичне варення: з незнайомих тропічних плодів, квіткове, малюкам молодше 7-8 років давати не варто. Такий продукт непередбачуваний для дитячого травлення та загрожує нудотою і гострими алергічними реакціями.
Нюанси вибору
Промислові десерти маленьким потрібно вибирати ретельно. У складі якісного продукту крім сировини, цукру і води може бути присутнім натуральний згущувач — пектин. Ні барвників, ні крохмалю, ні ароматизаторів, в ньому бути не повинно.
Ідеальним для дитини можна визнати тільки домашнє варення з добірних плодів. Ягідне не слід готувати занадто довго, щоб зберегти природний колір, аромат і смак. Найкращий варіант — так звані п’ятихвилинки. Для них можна використовувати вишню, смородину, малину. Дуже добре підходить полуниця. У ній досить власної вологи, а цукру потрібно менше, ніж іншим ягодам.
Полуничне варення для дітей, рецепт
На 2 кг очищених ягід потрібно 1 кг цукрового піску. Полуницю попередньо засипати цукром і залишити на 12 годин, щоб виділився сік. Поставити на повільний вогонь. Коли закипить, варити 5 хвилин, вимкнути плиту і почекати півгодини. Потім знову нагріти до кипіння і через 5 хвилин припинити варити.
Таке варення можна дитині як самостійний десерт, добавка в чай і інші напої. Зберігати його необхідно вдалині від світла, в щільно закритій скляній банці.