Овочі вводять в прикорм немовлят одними з перших. Зелений горошок для дітей — джерело рослинного білка і більшості вітамінів. Нехтувати їм не можна, інакше у малюка можливі порушення в розвитку внутрішньої мікрофлори.
Користь і шкода горошку
Зелений горох засвоюється легше зрілого і інших представників бобових завдяки більш ніжної клітковині. У ньому присутній комплекс амінокислот, в тому числі триптофан і лізин, необхідні для здоров’я нерівній системи. За вмістом білка цей овоч перевершує інші рослинні продукти в кілька разів.
Фолієва кислота, рибофлавін, бета-каротин, вітаміни С, РР, Е і багато інших забезпечують правильний обмін речовин, зміцнюють імунітет, регулюють склад крові. Залізо, кальцій, фосфор, кобальт та марганець беруть участь у формуванні тканин м’язів, скелета, підтримують роботу внутрішніх органів.
Вживання горошку запобігає розвитку закрепів, анемії, різних атрофічних процесів, корисно для серця, судин, зорової системи, головного мозку.
Алергію у дітей цей продукт викликає рідко. Протипоказанням для його вживання можуть стати захворювання шлунка, кишечника, схильність до метеоризму або діареї.
Коли і як вводити в прикорм горох
Першу ложечку пюре з горошку малюкові пропонують, коли він познайомиться з капустою, морквою і кабачком.
Зазвичай це вік 8-9 місяців. Дітям до 2 років овоч дозволений тільки в відвареному вигляді.
- Першу порцію — близько ½ ч. л. розтертого продукту дають, не змішуючи з іншими стравами.
- Якщо травлення і загальне самопочуття грудничка залишаються в нормі, обсяг збільшують спочатку вдвічі, потім поступово доводять до 50 г. У харчування включають 2-3 рази в тиждень.
- Дітям 2-3 років дозволено їсти до 80 г зеленого горошку одноразово. Можна додавати його як гарнір до м’ясних страв або поєднувати з іншими овочами.
Зелений горошок свіжий дітям можна пропонувати з 2-2,5 років. Більше вітамінів зберігає продукт з власного городу. На зиму його можна заморожувати в стручках, використовуючи в разі потреби для салатів та інших страв.
Консервований зелений горошок дітям можна їсти не раніше 3 років. Робити це слід зрідка і потрошку: не більше 1 ст. л. одноразово. При обробці в промисловий продукт додають цукор, стабілізатори та інші шкідливі сполуки. Хороший варіант — домашні стерилізовані заготовки без змісту оцту і великої кількості солі.
У торговельній мережі вибирати слід горошок вітчизняних агрофірм, що мають власне господарство. Якісний продукт повинен бути сертифікований, герметично упакований, промаркований. Упаковка — містити юридичну адресу виробника і перелік інгредієнтів. Горошини всередині не повинні злипатися, бути зморщеними або пошкодженими.
Суп із зеленим горошком дітям
Для приготування потрібно:
- 200 м курячого м’яса або індички;
- 2 картоплини;
- морква;
- 100 г. свіжого кабачка;
- 150 м свіжого зеленого горошку;
- цибулина;
- зелень петрушки, кріп.
З м’яса зварити бульйон. Додати по черзі нашінковані цибулю, моркву, порізану кубиками картоплю, кабачок. Через 15 хвилин — горошок і зелень. Потомити на вогні ще 10 хвилин, посолити. За бажанням рецепт можна змінити, зваривши суп на овочевому бульйоні. Для малюків молодше року рекомендується робити суп-пюре.