Чи можна морозиво дітям, яке, з якого віку

Вік, з якого дитині дають морозиво, батьки повинні визначити самостійно. При цьому потрібно враховувати стан імунної системи малюків і фізичний стан в цілому. Адже цей десерт можна їсти далеко не всім. Важливий і сорт морозива: деяких видів дітям краще уникати.

Чим корисне морозиво

Найпопулярніші в світі ласощі не тільки доставляють задоволення, але і приносять чимало користі. Триптофан, що міститься в ньому, підтримує гарний настрій, кальцій бере участь у формуванні кісток, зубів, основних обмінних процесах. У продукті на основі молока містяться вітаміни групи В, Е, каротин, жирні кислоти, фосфор. До складу фруктових та ягідних сортів входить аскорбінова кислота, антиоксиданти, пектин.

Помірне вживання холодного десерту стимулює імунний захист організму. Цей приємний спосіб загартовування зміцнює тканини мигдалин, попереджаючи розвиток тонзилітів, ангін і інших респіраторних захворювань у дітей.

Зрозуміло, корисними властивостями володіє тільки морозиво з традиційних натуральних інгредієнтів: молока, вершків, коров’ячого масла, природних наповнювачів. На жаль, знайти таке в продажу буває непросто. Багато товарних марок містять пальмовий жир замість молочного і різні хімічні добавки.

У маленьких дітей така продукція може викликати алергію, порушення травлення або інтоксикацію. З цієї причини вибирати і перевіряти ласощі потрібно дуже ретельно. І набагато безпечніше готувати їх самостійно.

Яке морозиво можна дитині

Пробувати морозиво можуть тільки здорові діти. Не можна намагатися з його допомогою позбавити дитину від частих ГРЗ або кашлю, нормалізувати поганий апетит. Небезпечно пропонувати цю солодкість при підозрі на діабет, патологіях печінки, гастритах або порушеннях роботи підшлункової залози. Дітям із зайвою масою тіла дозволений тільки низькокалорійний фруктовий або ягідний лід.

Давати домашнє морозиво дітям можна з 2-3 років. У перший раз досить пригостити малюка 1 ч. л. ласощів.

Воно повинно бути злегка підталим, пюреобразним. Якщо все пройде благополучно, продовжувати давати десерт можна 1-2 рази в тиждень порціями до 50 г.

Крихтам молодше 5 років давати покупні солодощі не слід. У такому віці їх травний тракт не буде готовий переробляти складні компоненти.

Розраховані на дитячу аудиторію сорти:

  • вершкове;
  • шоколадне;
  • молочне ескімо.

Пломбір слід вибирати традиційний, без добавок, упакований в щільні брикети, на яких зазначений повний список інгредієнтів. Ескімо — глазуроване справжнім шоколадом. Наявність в складі замінника молочного жиру, численних «Е» — привід відмовитися від покупки.

Промисловий фруктовий лід рекомендується давати дітям не раніше 7 років. Зазвичай такі десерти мають в складі багато барвників.

Марки з різноманітними наповнювачами: горіхами, сиропом, печивом, карамеллю, конфітюром, шматочками ягід та лікером, дітям не призначені, як і морозиво-торти. Їх вживання може викликати реакцію нетравлення або отруєння.

Обережно треба ставитися до так званого м’якого морозива, що продається на вагу. Зазвичай воно складається не з молочних продуктів, а з гідрогенізованих рослинних жирів. Дітям його краще уникати.

Максимально дозволена кількість десерту для дітей — 100 г. кожні 3-4 дні. Перевищувати норму небажано, інакше ймовірне порушення травлення або розвиток карієсу.

Щоб не нашкодити здоров’ю зубів, морозиво не слід їсти одночасно з гарячими стравами і напоями. Так як це десерт, не можна замінювати їм повноцінний прийом їжі. Оптимальний час для цієї солодощі: через півгодини після сніданку чи обіду.

Рецепт морозива для дітей

Готуються такі ласощі протягом 3-4 годин.

  1. Сирне. Розтертий сир жирністю 5-9% з’єднати з фруктовим йогуртом в пропорції 2: 1, додати цукрову пудру, ваніль. Масу скласти в форму, накрити плівкою, заморозити.
  2. Фруктовий лід. Взяти в рівних частках пюре полуниці і мандарина, трохи розбавити водою. Додати цукровий пісок або пудру. Нагріти кожне окремо, щоб цукор розчинився. У високі формочки до половини обсягу залити ягідний сироп, прибрати в холодильник. Через годину увіткнути в масу дерев’яні палички і заповнити посуд мандариновим сиропом. Охолоджувати ще 2-3 години.

Домашнє морозиво для дітей можна поливати йогуртом, соком або варенням.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: