Ці яскраво-помаранчеві ароматні ягоди викликають у мам малюків безліч сумнівів. З одного боку обліпиха дітям надзвичайно корисна, з іншого — може завдати організму шкоди при неправильному вживанні. Вірне рішення — не нехтувати їй, вводячи в прикорм обережно й потроху.
Корисні властивості
Як більшість північних культур, обліпиха містить величезні дози вітамінів і мінералів. За концентрації аскорбінової кислоти з нею не зрівняється жодна ягода. А значить, їсти її корисно для зміцнення імунітету, здоров’я судин, підтримки різних обмінних процесів. Наявність всієї групи антиоксидантів, в тому числі бета-каротину, вітаміну Е, цинку — це захист від токсинів, гарантія правильного формування клітин шкіри та м’язів.
Обліпиха стимулює виділення травних соків, поліпшує апетит, нейтралізує активність вірусів і патогенних бактерій. Залізо, яким багаті її плоди, в поєднанні з іншими мінералами забезпечує насичення клітин киснем, регулює засвоєння поживних речовин. Калій та магній допомагають розвитку серцевої системи. Регулярне вживання ягід покращує склад крові, позитивно позначається на стані головного мозку і зору дітей. Олія обліпихи усуває подразнення слизових, стимулює роботу жовчного міхура та надає регенеруючу дію.
Причина настороженого ставлення до обліпихи — велика концентрація кислот та інших біологічно активних речовин. У маленьких дітей свіжі ягоди можуть викликати різні реакції: від нетравлення до ознак харчового отруєння. Крім того, це сильний алерген. При індивідуальній непереносимості обліпихи вірогідна поява дерматиту, сильний свербіж, сльозотеча, поява набряків. Протипоказана культура також при запальних хворобах шлунково-кишкового тракту, панкреатиті і гепатитах.
Обліпиха дітям: з якого віку
Прикорм оптимальніше починати з обліпихового морсу або компоту. Важливо враховувати, що не всім малюкам подобається різкий кислий смак, тому його доводиться пом’якшувати цукром або медом.
Обліпиху дітям можна пробувати з 1,5-2 років:
- Перша порція — 1 ч. л. розведеного водою соку або компоту з ягід. Давати його слід в проміжку між прийомами їжі вранці.
- Якщо дитина добре реагує на продукт, обсяг напою поступово збільшують до 100 мл, дають його 1-2 рази в тиждень.
- Діткам 2-3 років можна пропонувати до 200 мл розведеного соку.
Важливо пам’ятати, що обліпиха в чистому вигляді — ягода на любителя. З 4-5 років її за бажанням можна пропонувати малюкам як натуральний вітамінний засіб: максимум 20 г за один раз. Але через наявність кислого смаку частіше її використовують для приготування десертів: желе, варення, джемів. Поєднувати можна з яблуками, виноградом та іншими солодкими ягодами і фруктами. Можна додавати її в чай. Небажано давати зі смородиною, цитрусовими.
Олія обліпихи дітям старше 2 років рекомендується для поліпшення апетиту і зміцнення імунітету в сезон застуд. Вживати її потрібно після їжі: по 1 ч. л. 2-3 в тиждень.
Як вибрати і приготувати
Сезон збору обліпихи — з жовтня по листопад. Заморозки їй нестрашні — корисні властивості ягоди зберігаються до весни. Головне — правильно їх зберігати. Заморожувати і замочувати в банках слід плоди без тріщин, з непошкодженою шкіркою. М’які бажано перетирати з цукром. На ринку і в магазинах рекомендується купувати обліпиху свіжого врожаю. Краща — з ягодами на гілочках.
Морс з обліпихи дітям
- На 500 г. ягід потрібно 500 мл води і 1 стакан цукру.
- З плодів віджати сік і всипати в нього цукор.
- Вичавки проварити в окропі 10 хвилин, остудити до 50 °С, влити сік з цукром. Настояти 15 хвилин.
- Пропонувати дітям в якості першого прикорму, як вітамінний напій або десерт.
Зацукрований сік
- Плоди перебрати, подрібнити і вичавити сік.
- З’єднати його з цукровим піском в пропорції 1: 1.
- Викласти масу в скляний стерилізований посуд, зберігати при кімнатній температурі.
Можна зробити запас на зиму. Коли цукор розчиниться повністю — продукт готовий.
Його можна розводити в теплій воді: 3-4 ч. л. на 1 склянку, вживаючи як компот або морс. Підходить дітям з 2 років.