Чи можна дітям баранину, з якого віку. Як готувати?

М’ясний прикорм — найважливіший для немовлят. Але баранину дітям перших років життя багато батьків не дають, вважаючи її надто важкою для травлення. І дарма. Цей продукт багатший за інших видів по вітамінно-мінеральному складу. А правильно вибране м’ясо більш дієтичне, ніж свинина або яловичина.

Властивості баранини

Молоде бараняче м’ясо містить мало жиру. Білок його розщеплюється і засвоюється легко, насичує організм залізом, допомагає засвоювати інші поживні речовини, забезпечує клітини необхідним «будівельним матеріалом», регулює обмінні процеси, підтримує роботу центральної нервової системи. А головне — дає багато енергії для росту і фізичних сил. Любителі баранини ніколи не страждають на анемію або дефіцит вітамінів групи В. Вони активні, добре сплять ночами. Наявність фтору в продукті — хороший захист дитячих зубів від карієсу.

Важливий момент — у вівчарстві не використовують різних кормових домішок: гормонів, антибіотиків, барвників та інших шкідливих сполук. Виведено спеціальні м’ясні породи тварин, яким не потрібен допінг для розвитку. Тому баранину відносять до безпечних продуктів. Її можна включати в раціон з раннього віку. Особливо — дітям, які погано набирають вагу або мало їдять.

Алергія в результаті вживання цього м’яса можлива. Її ознаки виявляють на початку прикорму, спостерігаючи за самопочуттям дитини. Ризик непереносимості вище у дітей із захворюваннями органів шлунково-кишкового тракту. Протипоказана баранина при підвищеному згортанні крові, ниркової недостатності, гепатитах, пороках серця, важких ураженнях судин.

Баранина дітям: з якого віку можна

Там, де страви з баранини входять в національну кухню, годувати їй дітей починають рано: з 7-9 місяців. Таку традицію педіатри часто критикують, рекомендуючи більш пізні терміни: від 1 року — здоровим дітям, від 2-3 років — з ослабленою травною системою або іншими порушеннями.

Щоб уникнути можливої ​​шкоди, до 3 років бажано пропонувати малюкам тільки спеціальне пюре без добавок або страви з домашнього м’яса: молочної ягнятини або молодих баранчиків до 1 року. Для знайомства з продуктом досить 0,5-1 ч. л. пюре. Його небажано поєднувати з іншими стравами, щоб простіше було відстежити реакцію організму. При відсутності алергії порцію збільшують до 40 г, через 3-4 місяці — до 60 г.

Діткам 2-3 років їсти баранину рекомендується не частіше 1 разу на тиждень.
У 4-5 роки можна пропонувати продукт двічі в тиждень або замінювати бараниною інший вид м’яса, якщо дитина його не любить.

Зріле м’ясо небажано пропонувати дитині до 5 років. А старе — тварин, які переступили 3-річну позначку, не слід їсти навіть дорослим. Смажену баранину дітям можна не раніше 7 років. Зайвий жир і хрусткі скориночки перевантажують шлунок та можуть викликати коліки і розлади стільця.

Супи на наваристому бульйоні теж варто відкласти до цього віку. Дошкільнятам слід пропонувати страви з м’ясним фаршем, приготовані на пару, відварені, запечені, що містять мінімум жиру. Корисні фрикадельки, битки, манти, тушковане м’ясо з овочами. Кращий час для баранини — обідній.

Як готувати

Для дитячого харчування підходять: лопаткова та шийна частини, задні ноги. Вони м’які, містять мало сполучної тканини, підходять для будь-яких рецептів. Вибирати бажано не заморозку, а охолоджене або парне м’ясо. Якісний продукт насичено-рожевого кольору з білими жировими прошарками, пружний, нелипкий, без запаху овчини.

Відварна баранина для дітей

М’ясо очистити від плівок, зрізати залишки шкіри і жиру, замочити на 1 годину в холодній воді. Щоб зберегти соковитість, опустити прямо в окріп, розрізавши на шматки вагою не більше 200 г. Зняти піну і варити під кришкою на повільному вогні близько 1,5 годин, це можна зробити і в мультиварці. Корисно додавати в бульйон цілу моркву, цибулину, лавровий лист. Сіль класти за 5-10 хвилин до готовності.

Баранина тушкована з овочами

На 200 г м’ясної м’якоті взяти морквину, болгарський перець, дрібний цукіні, томат, цибулину. Баранину нарізати дрібними шматочками, тушкувати 10 хвилин в мультиварці, додавши 1 склянку води. Потім покласти подрібнені овочі, крім помідорів, продовжувати готувати ще 30 хвилин, посолити. Томати додати останніми, подрібнивши в блендері. Зняти з вогню через 10 хвилин.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: