Риба необхідна дітям як джерело цінного тваринного білка. Вона засвоюється легше м’яса, містить корисні жирні кислоти і мікроелементи. Але будь-які види, особливо форель, дитині потрібно давати з обережністю. Адже морепродукти, та й річкові види риби, відносяться до сильних алергенів. Саме тому батькам важливо уважно відслідковувати реакцію малюків на цей прикорм і пропонувати його не в перший рік життя, а після знайомства з основними продуктами дорослого столу.
Чим корисна форель
Порода лососевих багата комплексом Омега-3, амінокислотами, йодом, фосфором, вітаміном D, кальцієм. Включати її в раціон необхідно для зміцнення кісток скелета, імунної та нервової системи, розвитку зорового апарату, нормального функціонування щитовидної залози, серця і судин.
Завдяки досить високої калорійністі форель швидко насичує, відновлює фізичні сили, не перевантажуючи при цьому шлунково-кишковий тракт. Рибна м’якоть легко пережовується, а її волокна швидко розщеплюються, не викликаючи дискомфорту в кишечнику.
Через насиченості жирами форель може бути шкідлива дітям з порушеннями роботи печінки, жовчного міхура, що страждають на хронічний панкреатит або запальними захворюваннями органів шлунково-кишкового тракту. Індивідуальна непереносимість цього продукту зустрічається теж досить часто. Алергія може виявлятися у вигляді свербежу, висипу, почервоніння слизових, закладеності носа. Найнебезпечнішою реакцією вважається ангіоневротичний набряк — різке набухання м’яких тканин: очних повік, губ або горла.
Форель дітям: з якого віку
Першими в раціон малюка рекомендується включати дієтичні білі сорти риби. Наприклад, тріску, минтай, хек або пікшу. Зазвичай це відбувається на першому році життя, коли грудничку вже знайомі м’ясо і овочі. Відсутність алергічної реакції на перший прикорм рибою дозволяє заздалегідь визначити, чи можна дитині форель. Але навіть при гарній переносимості починати годувати сина чи дочку лососевими бажано не раніше 2-х років. У такому віці дитячий організм адаптується до більшості видів продуктів, а рибний жир добре перетравлюється.
Форель дітям рекомендована з 2-3 років
Дітям 2-3 років форель бажано пропонувати як самостійне блюдо: невеликими шматочками, у вигляді пюре або парових котлет. Перша порція повинна бути не більше 10-15 г .: 1 ст. л. фаршу. Якщо протягом доби не буде алергічної реакції, можна збільшити подальшу порцію в 2-3 рази. Частіше 2 разів на тиждень форель пропонувати малюкові не слід. З 4 років за бажанням дитини можна змішувати продукт з іншими видами риби, додавати в салати, запікати або тушкувати.
Смажену, консервовану або копчену рибу давати малюкам можна не раніше 7-8 років і потроху. Великий вміст солі, жирів і шкідливих домішок можуть нашкодити травленню.
Щоб уникнути можливої шкоди, для дитячого харчування рекомендується вибирати цільні тушки або філе форелі в упаковці виробника із зазначенням дати розфасовки. Добре, якщо є можливість купити охолоджену, а не морожену рибу. Годувати малюків суповими наборами, куди входять зазвичай відходи рибного виробництва та різний неліквід, ризиковано.
Форель: рецепти для дітей
Ця риба відмінно поєднується з крупами, капустою, вареною картоплею. Щоб її білок і корисні речовини засвоювалися найбільш повно, готувати форель небажано довше 30 хвилин.
Суп з форелі для дитини
Суп з форелі для дитини. Варіант сервіровки.
- Невелику морквину і томат подрібнити, протушкувати в рослинної олії.
- Закип’ятити воду, додати в каструлю порізану кубиками картоплю і цибулю, варити 15 хвилин.
- Очищену рибу порізати тонкими скибочками, додати в суп, покласти овочеву суміш і посолити.
- Кип’ятити ще 10 хвилин, потім всипати подрібнену зелень.
Котлетки з форелі
- Шматок очищеної від кісток риби подрібнити, змішати з розмоченою в молоці скибочкою білого хліба в пропорції 3 до 1, додати збите яйце і сіль.
- Сформувати невеликі котлети, приготувати їх на пару або запекти в духовці.
Старшим дітям котлети можна спершу обсмажити до рум’яної скоринки, а потім довести до готовності в духовці. Подавати з овочами, картопляним пюре, зеленим горошком.