Яку олію давати дитині у віці від півроку і старше, розберемо в цій статті. Щоб малюк був кмітливим і активним, добре ріс і розвивався, мав сильний імунітет і міцні нерви, в його харчуванні повинні бути присутніми жири — тваринні та рослинні.
Терміни введення олії в раціон крихіток індивідуальні і залежать від стану здоров’я кожного малюка. Батькам необхідно консультуватися з педіатром.
Олія дітям: з якого віку можна?
Рослинні олії вводять в прикорм здорових немовлят приблизно з 6 місяців.
У складі покупного дитячого харчування часто вже є олія, наприклад, соєва або рапсова. Але можна її додавати додатково, по 2-3 краплі самим. До року дитина вже повинна отримувати до 5 грамів рослинної олії в день. До трьох років добова норма становить 5-8 грамів. У віці від 3-х років і старше — до 18 грамів в день.
Однієї рослинної олії для правильного розвитку дитини недостатньо. Молочний жир необхідний для нормального обміну речовин. Він підсилює захисні сили організму, благотворно впливає на зір, бере участь у формуванні зубів і кісток. Продукт корисний для травлення і дає сили в період відновлення після хвороби.
Вершкове масло дитині дають в розтопленому вигляді, починаючи з 6-8 місяців.
Його можна класти в дитячі каші, випічку і другі страви. Також за умови, що малюк повністю здоровий. Дітям з непереносимістю лактози і алергією на білок коров’ячого молока вершкове масло давати не можна.
З 8-ми місяців масло не дають окремо, а тільки змішуючи з основним прикормом. Перші дози не повинні перевищувати 1 грама, або чверті чайної ложки. Діткам в рік можна пропонувати маленький шматочок хліба, змащений вершковим маслом.
Яка олія краще для дитини?
Рослинна олія з соняшнику, оливок і кукурудзи чудово засвоюється дитячим організмом. Невелика кількість продукту забезпечить дитину вітамінами A, D і E, моно- і поліненасиченими жирними кислотами, необхідними для повноцінного росту і розвитку.
Тому при відсутності протипоказань олія обов’язково має бути присутньою в меню крихт з 6 місяців. На самому початку прикорму корисно додавати кілька крапель олії в овочеве пюре або безмолочну кашу. Підрослому малюкові вже дозволено пропонувати свіжі овочі, заправлені олією.
Для приготування їжі краще використовувати рафіновану олію, а для заправки салатів — нерафіновану. Вона вважається найкориснішою.
Оливкова олія
Оливкова олія для дітей ідеальна — в неї оптимальний вміст жирних кислот. Завдяки своєму хімічному складу, вона корисна також для годуючих мам і вагітних жінок, тому що сприяє правильному розвитку нервової системи і мозку дитини ще до народження і в найперші місяці життя.
У неї є практично всі необхідні маленької і дорослій людині вітаміни і мікроелементи. Оливкова олія — джерело лінолевої і олеїнової кислот, які є будівельним матеріалом для клітин. Крім того, олія оливи покращує травлення, підтримує печінку і кісткову тканину. Найкорисніше для дитини і, також, для дорослого — нерафінована.
Оливкову олію шкідливо піддавати термообробці — при нагріванні продукт утворює канцерогени.
Соняшникова олія
Соняшникову олію дітям слід давати з обережністю, так як вона є сильним алергеном. Але є і перевага — такий продукт рідше підробляють (на відміну, наприклад, від більш дорогої оливкової). Завдяки простоті виготовлення та низької собівартості соняшникову олію практично не має сенсу «розбавляти» іншими оліями в цілях економії. Вибираючи соняшникову, можна практично не сумніватися в тому, що вона є натуральною.
Продукт також багатий лінолевою кислотою, вітамінами A і E, тому дуже корисний для зору і імунітету. Найцінніша для здоров’я — олія природного жовтого кольору. «Вибілений» продукт практично позбавлений вітаміну A.
Соняшникову олія також не рекомендується нагрівати.
Корисні також і інші олії. Лляна покращує роботу кишечника та сприяє правильному формуванню тканин головного мозку. Вона дуже потрібна в дитячому віці.
Кукурудзяна — багата жирними кислотами (лінолевою), цінними для підтримки імунітету. Вона добре засвоюється і незамінна в дієтичному харчуванні. Соєва, крім поліненасичених кислот, містить солі кальцію, калію, натрію та магнію. Кунжутна — сприяє виведенню токсинів і зміцненню захисних і енергетичних сил організму. Продукт підвищує засвоюваність вітамінів, які малюк отримує з їжею. Кунжутну і льняну олії не можна нагрівати.
Будь-яка рослинна олія вимагає правильного зберігання. Денне світло і сонячні промені, висока температура і повітря руйнують вітаміни. Тримати пляшку варто добре закритою в темної шафці, на нижній полиці або в дверцятах холодильника.
Вершкове масло
Вершкове масло ідеально поєднується з круп’яними стравами. Його рекомендується додавати безпосередньо в тарілку — в процесі приготування і при кип’ятінні воно втрачає свої корисні властивості.
Масло для дітей має бути виготовлено з натуральної сировини. З цієї причини потрібно вибирати продукт з особливою ретельністю. Склад повинен бути чітко протягнутий в пресі: пастеризовані вершки. Ціна якісного вершкового масла — відповідна. Дешеві продукти, так звані спреди, а також маргарин, «легкі» масла і масла з добавками, дітям в їжу вживати заборонено.