Ягоди в прикорм малюків необхідно вводити для профілактики гіповітамінозу і нестачі необхідних мінералів. Особливо важливо це при штучному вигодовуванні. Журавлина — прекрасний імуностимулятор і джерело вітамінів, тому дуже корисна дітям. Але, як багато продуктів червоного кольору, часто викликає алергію. Тому батькам потрібно бути обережним.
Журавлина: корисні властивості для дітей
Ця осіння ягода концентрує багато аскорбінової кислоти, каротину, вітамінів К, Е, РР і групи В. Журавлинний сік містить органічні кислоти, пектини, калій, магній, залізо і кальцій. Регулярне вживання зміцнює імунітет, підвищує апетит, покращує травлення, захищає організм від впливу різних патогенних мікробів і токсинів. Особливо корисний продукт дітям зі схильністю до застуд, кишкових колік і страждаючих частими порушеннями стільця.
Протипоказана вона при порушеннях роботи печінки, жовчного міхура, ниркової недостатності, виразкових ураженнях шлунково-кишкового тракту і гастритах. Крім того, ця ягода частіше за інших провокує діатез та інші прояви алергії. Можна дитині журавлину чи ні, слід з’ясувати заздалегідь, порадившись з педіатром.
Коли вводити журавлину в прикорм
Напої і пюре з ягід пропонують немовлятам вже на першому році. Зі скількох місяців це робити, залежить від типу вигодовування. Дітей на ГВ рекомендується знайомити з продуктом після включення в раціон перших овочевих страв, яблук і бананів. Зазвичай це 9-10 місяців. Дітям на штучному вигодуванні і малюкам на змішаному харчуванні бажано давати журавлину раніше: з 7 або 8 місяців.
Щоб кислий смак ягоди не викликав відрази, до 1 року слід годувати дітей лише термічно обробленою ягодою: варити компоти, кисіль або морси. Можна додавати ягідне пюре в знайомі фруктові страви або овочі. З 1-1,5 років періодично рекомендується давати свіжі плоди.
Загальні поради:
- перша порція: не більше 20 мл напою або 2 цілих ягід, після 1-2 діб спостереження за реакцією порцію збільшують в 2-3 рази;
- дітям до 2 років дозволяється з’їдати 10-15 грамів ягід одноразово;
- в 3-4 роки порцію можна збільшити до 20-30 г;
- не слід пропонувати журавлину щодня, досить 1-2 разів на тиждень.
Переважно ласувати ягодами вранці і в обідній час. Це особливо актуально для дітей з поганим апетитом. Адже активні речовини і журавлинні кислоти стимулюють вироблення шлункового соку. Через великий вміст кислот журавлина може нашкодити зубної емалі. Тому необхідно ретельно стежити за гігієною порожнини рота, а підрослим діткам — пропонувати пити соки і морси через трубочку.
Чи можна журавлину дітям, часто залежить від зрілості шлунково-кишкового тракту і реакції на інші плоди. При алергії на який-небудь продукт з ягід, фруктів або овочів слід відкласти знайомство з нею до 2-3 років.
Як приготувати дитині журавлину
Для зміцнення імунітету можна змішувати ягідне пюре з медом, додавати його в десерти, чай, овочеві салати, рагу або соуси. Через наявність кислот рецепти з журавлини для дітей часто передбачають розведення соку водою, використання цукру та інших інгредієнтів. У чистому вигляді малюкам ягоди їсти складно.
Морс з журавлини для дитини
- Стакан ягід подрібнюють, віджимають сік.
- Макуха варять 5 хвилин в 300 мл води.
- Трохи остудивши, додають цукор, заздалегідь приготовлений цукровий сироп: близько 30 грамів і сік, що залишився.
- Дають дітям з 6-8 місяців після чергового годування по 20-40 мл.
Як вибирати і зберігати
Свіжі ягоди примхливі і швидко псуються. Купувати журавлину дітям слід тільки гладку неушкоджену, без темних крапок і плям по поверхні. У домашніх умовах її зберігають в холодильнику не більше 7 днів, інакше м’якоть може запліснявіти. А ось заморожений продукт зберігає всі корисні речовини кілька місяців.