Кабачки дітям: з якого віку, скільки. Рецепти з кабачків для дітей

Кабачок для дитини вважається найбільш підходящим продуктом в ранньому віці. Його м’якоть гіпоалергенна, не містить грубих харчових волокон, має нейтральний смак, поєднується з більшістю овочів, з м’ясними стравами і навіть десертами. У складі плода багато вітамінів і мінералів, необхідних для розвитку організму і зростання.

Корисні властивості

Як більшість баштанних культур кабачки містять багато пектинів. Ці сполуки очищають кров від токсинів, покращують апетит і стимулюють роботу кишечника, м’яко позбавляючи від запорів. Цей овоч не підвищує газоутворення і не провокує алергічних проявів навіть при підвищеній чутливості. Випадків атопічного дерматиту або діатезу через його вживання майже не буває.

Кабачки містять чимало кальцію, заліза, калію, а також магнію і фосфору. Ці елементи беруть участь у формуванні кісткової тканини, клітин нервової системи, серця і судин. Вітаміни групи В і аскорбінова кислота, які в кабачках теж є — в обміні речовин, зміцнення імунітету. Цукру овоч практично не містить. Це важливо при схильності малюків до діабету, ожиріння або порушення травних функцій.

Шкоди кабачки можуть завдати лише при гострих запальних захворюваннях органів травлення або схильності до діареї.

Як включати кабачки в раціон

Прикорм дитини кабачками педіатри радять починати з 6-7 місяців. Якщо малюк знаходиться на штучному харчуванні — на 1-2 місяці раніше.

Завдяки слабовираженому ніжному смаку цей продукт не викликає відторгнення. Зазвичай їдять його охоче.

Кабачкове напіврідке пюре — кращий варіант для початку. У ньому не повинно бути цукру, солі, масла або інших добавок. Щоб незнайома їжа не насторожувала, можна з’єднати кабачок з декількома краплями суміші або грудного молока.

  1. Обсяг пюре для першого годування — близько 0,5 ч. л.. Давати овоч потрібно перед сумішшю або грудним молоком. Краще робити це з ранку, щоб поспостерігати за реакцією.
  2. Щодня порцію можна збільшувати на 0,5 ч. л., довівши за тиждень до 50 г на добу.
  3. У перші 2-3 місяці з початку прикорму кабачки для дітей рекомендуються як самостійний продукт. Потім можна доповнювати їх іншими овочами: цвітною капустою, брокколі, морквою, буряком. Одночасно порцію збільшують до 100-150 г.

Страви з кабачків для дітей старше 1 року рекомендується готувати не тільки чисто овочеві. Корисно поєднувати баштанні з яблуком, бананами, цитрусовими. Більш поживні варіанти — з курячим м’ясом, свининою, яловичиною.

Малюкам старше 1,5-2 років можна вживати в день до 250 г кабачка: додавати в супи, рагу, запіканки.

Молоді плоди рекомендується давати свіжими: порізаними шматочками або в складі салатів. Особливо підходять для цих цілей цукіні — невеликі плоди з темно-зеленою шкіркою і солодкуватої кремовою м’якоттю. Цей різновид можна вибирати, якщо дитина неохоче їсть звичайні кабачки.

Як приготувати кабачок для дитини

Для першого прикорму при бажанні можна купувати готове дитяче пюре. З віком — переводити малюка на домашні страви. Молоді кабачки більш кращі, так як легше пережовуються і перетравлюються.

Сезонні, вирощені у відкритому ґрунті, найбільш корисні, вони не містять нітратів. Тому потрібно користуватися можливістю і купувати звичайні городні.

Відварювати молоді плоди корисніше на пару, щоб вони не втрачали сік. Зрілі потрібно кип’ятити протягом 10-15 хвилин. Інші відповідні маленьким дітям способи приготування: запікання в духовці або тушкування.

Смажені кабачки їсти небажано до 5 років. Консерви промислового виготовлення, в тому числі кабачкову ікру давати до цього віку також не рекомендується. У них міститься багато солі і оцту.

Рецепти з кабачків для дітей

Перед обробкою з овочів необхідно зняти шкірку та вийняти насіння. Потім на кілька хвилин опустити в підсолену теплу воду. Плоди з власної ділянки досить промити.

Пюре з кабачка дитині

  1. Плід вагою 200-300 г. порізати на шматочки розміром близько 2 см.
  2. Почистити невелику морквину.
  3. Овочі відварити на пару або у воді. Перевірити м’якість, наколоши виделкою.
  4. Рідину злити, кабачок і моркву подрібнити, змішати блендером до однорідного стану.
  5. Додати 2 ст. л. сметани або вершків, злегка збити.
  6. Можна прикрасити свіжою зеленню (за бажанням).

Оладки з кабачків для дітей

  1. Очищений кабачок вагою 300 г. дрібно натерти або прокрутити в м’ясорубці, злити сік, що виділився.
  2. 2 ст. л. манки замочити в кефірі до розбухання, потім з’єднати з овочевою масою.
  3. Додати в тісто 50 г розтертого нежирного сиру, збите яйце, трохи посолити.

Оладки викладати на сковороду ложкою, обсмажувати з обох сторін в рослинної олії до рум’яної скоринки.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: