Курка для дітей від року: найкращі рецепти для крихт

Курка — один з перших тваринних продуктів, який вводять в прикорм немовлят. Це дієтичний сорт м’яса з низьким вмістом жиру та пухкими м’якими волокнами. Воно легко перетравлюється в шлунково-кишковому тракті, забезпечуючи організм білком і мінералами. При схильності малюків до алергії курятиною часто замінюють рибу або яловичину, так як випадки її непереносимості зустрічаються рідко. Чи можна дітям курку, і як смачно її приготувати, розповімо в цій статті.

Чим корисна курка для дітей

У складі білого і червоного курячого м’яса — незамінні амінокислоти, необхідні для синтезу нових клітин, нормального розвитку внутрішніх органів, поновлення ферментативної системи, лімфи і крові. Залізо, фосфор та селен забезпечують постачання тканин киснем, беруть участь в основних обмінних процесах. Магній і калій підтримують здоров’я головного та спинного мозку, роботу серця, надають нейропротекторну дію: заспокоюють, попереджають гострі емоційні реакції, порушення сну.

У курки містяться важливі антиоксиданти: вітамін Е, провітамін А, аскорбінова кислота. З цього виду м’яса вони засвоюються успішніше, ніж з овочів або інших продуктів. Крім того, курятина швидко насичує, підтримує фізичні сили, не перевантажуючи при цьому шлунок малюка, не дратуючи слизових. Її дозволено їсти при цукровому діабеті та інших ендокринних захворюваннях.

Протипоказань у курки трохи. Шкода вона може завдати при алергії чи важких формах ниркової або печінкової недостатності.

Коли і як включати в раціон

Годувати дитину стравами з курки починають у віці 7-9 місяців.

Педіатри рекомендують попередньо познайомити немовлят з 2-3 видами овочів, кролятиною або індичкою, а потім переходити до курчати. Але багато батьків вводять курку в меню як перший вид м’яса. Якщо робити це правильно, проблем не виникне.

Загальні правила:

  1. У перші місяці віддати перевагу готовому дитячому харчуванню або домашньої птиці, вирощеної без використання промислових кормів.
  2. Пропонувати малюкові м’ясо у вигляді однорідного пюре без солі і спецій: в ранкове годування.
  3. Перша порція — максимум 1 ч. л. Продовжувати годувати немовля курчам можна через 2 доби, якщо не виникне алергії. Обсяг збільшують спочатку вдвічі, потім доводять до 60 г.

Курка в рік дитині може подаватися у вигляді рубленого фаршу: битків, фрикадельок, тефтелей. З 1,5-2 років, коли крихта навчиться добре жувати, м’ясо дозволено невеликими шматочками. Діткам 2-3 років рекомендується вживати до 80 г курячого м’яса 1-2 рази в тиждень, доповнюючи бульйоном. Малюки 4-5 років можуть їсти його щодня або через день. Рекомендований обсяг порцій — 100-120 г.

Курка для дітей: рецепти

До 7 років дітям небажано давати смажене м’ясо, в тому числі шашлик або курку-гриль. Шкірку з тушок завжди потрібно видаляти, в ній сконцентровано багато жиру і токсинів. Не слід також додавати гострі спеції: часник, імбир, пекучий перець. Майонез і кетчуп — теж небажані доповнення. Страви з птиці рекомендується запікати, готувати в мультиварці, на пару або просто відварювати. Поєднувати її бажано з вуглеводними або овочевими гарнірами. Фарширувати корисно яблуками, абрикосами або грибами.

Котлети з курки для дітей корисніше подавати не з кашами, а з картопляним пюре, кабачком або капустою. Рецепти смачних котлет в цій статті.

Відварене філе курки для дітей

  1. Птицю промити теплою проточною водою, відокремити грудку і стегенця, звільнивши їх від шкіри.
  2. З стегенець зрізати внутрішній жир.
  3. Закип’ятити воду, помістити в неї м’ясо, варити на середньому вогні 10 хвилин, потім — 40 хвилин на повільному.
  4. Коли курка буде готова, додати в гарячий бульйон сіль, лавровий лист або зелень.
  5. Дати 15 хвилин настоятися і вийняти м’ясо.

Курка в духовці для дитині

  1. Підготовлену випатрану птицю трохи відбити, рівномірно натерти сіллю, меленою куркумою і корицею.
  2. Викласти в глибоку форму, посипати подрібненою петрушкою.
  3. Зверху прикрити шаром фольги.
  4. Поставити в розігріту до 150 °С духовку на 1 годину.

Суфле з курки для дитини

На 150 г. відвареного м’яса взяти:

  • 1 сире яйце;
  • 1 ст. л. рису;
  • 5 г вершкового масла;
  • 2 ст. л. молока.

Послідовність приготування:

  1. Курку подрібнити в блендері, додати масло, молоко і яєчний жовток.
  2. Рис зварити, розтерти і покласти в масу, довівши її до однорідності. Посолити.
  3. В останню чергу з’єднати зі збитим білком і покласти в форму.
  4. Запекти суфле в духовці або пароварці: 15-20 хвилин.

Суп з куркою для дітей

Необхідно 500 г курчати, по 1 шт. моркви і солодкого перцю, великий томат, 200 г гарбуза, 2 картоплини, 1 цибулина.

Приготування:

  1. Зварити на повільному вогні бульйон з куркою.
  2. Гарбуз і картоплю порізати кубиками, цибулю — півкільцями, додати по черзі в каструлю.
  3. Томати, перець і моркву пасерувати на рослинній олії 10 хвилин.
  4. Покласти в бульйон, коли овочі стануть м’якими.
  5. Посолити, всипати кілька пучок подрібненої зелені, лавровий лист.
  6. Готовий суп настояти 20 хвилин.

Питання вибору

Грудка курки — корисний дієтичний продукт, але стегенця містять більше заліза, тому малюкам варто періодично давати всі частини пташки.

Для дитячого харчування рекомендується вибирати тушки невеликого розміру — вагою до 1,5 кг. Чим більше птах, тим більш імовірна в ньому наявність гормонів росту та антибіотиків. Охолоджені кури краще морожених. Свіжі мають ніжно-рожеве м’ясо, злегка вологу шкірку без патьоків рідини, крові, плям і жовтизни.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: