Нут дітям: можна чи ні? Як готувати нут дитині

Страви з квасолі та гороху популярні у багатьох країнах, у тому числі й у нас. З нутом знайомі далеко не всі. Цей продукт із сімейства бобових має насичений смак та велику поживну цінність. Питання про те, чи можна діти нут, нерідко задають молоді мами фахівцям.

Користь та шкода

Нут (турецький горох) містить величезну кількість корисних речовин. Збалансований склад дозволяє наситити організм дитини всіма необхідними для зростання макро- та мікроелементами, вітамінами. Продукт містить багато магнію, кальцію, калію, фосфору, аскорбінової кислоти. У нуті є білок, необхідний для розвитку м’язових тканин і підтримки необхідного енергетичного рівня.

Високоякісний протеїн, що міститься в турецькому гороху, швидко насичує дитячий організм та не навантажує органи травної системи.

Саме тому продукт можна використовувати у дієтичному та вегетаріанському раціоні. Регулярне введення нуту в меню малюка сприяє підвищенню захисних сил організму, м’якому очищенню кишечнику та виведенню токсинів, шлаків. Страви на основі турецького гороху допомагають регулювати рівні глюкози у крові.

  1. Продукт корисний малюкам, які страждають на дефіцитні стани, у тому числі анемію. У його складі міститься все необхідне для підтримки функції кровотворення.
  2. Турецький горох нормалізує обмінні процеси, клітинне дихання в організмі.
  3. Його присутність у раціоні малюка допомагає усунути висипання на шкірі, зміцнити кісткову систему.

Продукт може викликати негативні реакції. При вживанні можлива поява метеоризму. Здуття живота переноситься маленькими дітьми досить болісно. Не кожен організм дитини швидко адаптується до введення в раціон турецького гороху. Нова їжа може спровокувати розвиток неприємних симптомів.

Нут дітям: з якого віку

Педіатри не рекомендують поспішати із введенням у меню крихти бобових. Нут дітям дозволяється давати із 1,5 років.

Вводити його потрібно поступово, починаючи з ½ чайної ложки. Робити це краще у першій половині дня. Таким чином є можливість простежити переносимість організмом дитини нового продукту. За відсутності негативних реакцій дозування збільшується до 60 г на добу.

  1. У 2-3 роки можна давати дитині 70 г продукту.
  2. У 4-5 років обсяг дитячої порції збільшується до 100 г.

У перші місяці рекомендується давати малюкові нут у вигляді пюре чи пюреподібного супу. Трохи згодом у меню можна ввести рагу, котлети. Супи краще варити на бульйоні із овочів. Вони добре засвоюються, не викликають газоутворення. Бульйон із м’яса дозволяється давати дітям після 3 років.

Нут можна поєднувати з рисом, помідорами, петрушкою, зеленим салатом, часником.

Нут: рецепти для дітей

Для дитячого харчування важливо обирати лише якісний продукт. Зерно має бути гладким, чистим, без нальоту та плям.

Після придбання важливо пересипати нут у паперовий пакет чи контейнер. Зберігати його необхідно у темному місці. Турецький горох рекомендується замочувати на 8 годин у чистій воді. Продукт повинен варитись не менше 1 години.

Пюре з курячою грудкою

Інгредієнти:

  • турецький горох — 1 склянка;
  • грудка куряча — 200 г;
  • суцвіття цвітної капусти — 50 г;
  • олія оливи — 1 ст.л.;
  • вода — 500 мл.

Послідовність приготування:

  1. Попередньо замочений нут вариться 50 хвилин.
  2. Грудка готується окремо.
  3. Суцвіття також потрібно відварити 7-8 хвилин.
  4. У бульйон, що залишився після цвітної капусти, поміщаються подрібнені курка та нут, які збиваються за допомогою блендера до пюреподібного стану.
  5. Маса прогрівається на вогні, з’єднується з капустою та оливковою олією.
  6. За потреби можна ще раз скористатися блендером.

Суп із овочів

Інгредієнти:

  • турецький горох — склянка;
  • помідор — 1-2 шт.;
  • морква — 1 шт.;
  • цибуля — 1 шт.;
  • зубчик часнику;
  • петрушка.

Послідовність приготування:

  1. Замочений нут вариться 30-40 хвилин.
  2. Вимиті та нарізані овочі відварюються до м’якості, змішуються з турецьким горохом, подрібнюються за допомогою блендера.
  3. Суп посипається подрібненою петрушкою.

Овочеві котлетки

Інгредієнти:

  • нут — ½ склянки;
  • морквина — 1 шт.;
  • цибулина — 1 шт.;
  • зубець часнику.

Послідовність приготування:

  1. Замочений нут прокручується у м’ясорубці та з’єднується з нарізаними овочами, невеликою кількістю солі.
  2. Маса ще раз подрібнюється за допомогою блендера.
  3. Потім із неї формуються котлети.
  4. Страву можна готувати в духовці або в пароварці.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: