Соняшникове і гарбузове насіння дітям: з якого віку і скільки давати

Насіння — джерело корисних речовин. Вони дуже поживні і смачні та миттєво втамовують апетит — досить невеликої жмені. До того ж, це дуже популярний продукт, присутній в меню різних країн і народів. Насіння їдять в чистому вигляді — обсмаженими і сирими, також додають в салати, десерти, домашню випічку. Тому питання, чи можна дітям насіння, задається мамами досить часто.

Насіння містять багато кальцію і рослинного білка, амінокислоти, магній, фосфор, цинк, поліненасичені жирні кислоти, харчові волокна. Магній підтримує нервову систему і благотворно впливає на ріст кісток, зміцнює зуби і зубну емаль. Кальцій відіграє одну з ключових ролей в активності гіпофіза, надниркових залоз, підшлункової та щитовидної залози, також підтримує кістки і зуби. Цинк — важливий для зміцнення імунної системи, він покращує кровообіг в мозковому центрі, корисний для зору і пам’яті. У тандемі з білками цинк бере участь в процесах відновлення клітин.

А ще насіння дітям — відмінний варіант перекусу. Їх можна всюди купити або взяти з собою, вони не псуються, прекрасно підходять для втамування голоду на прогулянці або в дорозі. І, звичайно, це набагато корисніше бутербродів і снеків. Головне — знати, чи можна дитині насіння, з якого віку і в якій кількості, щоб не нашкодити дитині, які існують обмеження і протипоказання.

Насіння дітям: з якого віку

Педіатри відповідають: насіння дитині в рік давати рано. Продукт не рекомендований малюкам до 1,5 років через високий вміст в ньому білка і жирів. Насіння — важка їжа. Вони довго засвоюються, також можливі алергічні реакції.

Дітям у віці від 1,5 до 3 років можна давати насіння, попередньо подрібнені в блендері або в ступці з товкачиком. Кроха ще не вміє їх чистити і як слід пережовувати їжу.

Насіння дітям в 2 роки і старше пропонують в першій половині дня в якості перекусу: не більше 50 г на добу і не частіше, ніж 2-3 рази на тиждень. Можна поєднувати насіння з сухофруктами, додавати у випічку, каші та десерти.

Найбільш корисні гарбузове та соняшникове насіння.

Гарбузове насіння дітям

Гарбузове насіння — справжня комора здоров’я. У них вітаміни A, В1, В2, B3, В4, В5, В6, В9, C, E, D, пектин, харчові волокна, насичені і ненасичені жирні кислоти. Унікальне гарбузове насіння і по мінеральному складу. У ньому більше 50 цінних макро- і мікроелементів: марганець, фосфор, магній, мідь, цинк, залізо, кобальт, селен, калій, йод, холін.

Продукт дуже корисний для кісткової і серцево-судинної систем, зубів, волосся і нігтів, є будівельним матеріалом для тканин багатьох органів. Благотворно впливає на сон, стимулює перистальтику кишечника, покращує склад крові і зміцнює імунітет. Старша дитина, яка вважає за краще на перекус насіння, активна і більш фізично витривала. Відвар гарбузового насіння також допоможе міцніше заснути дитині.

Насіння соняшнику дітям

Насіння соняшнику багаті білком і харчовими волокнами, вітамінами D, F, Е, а також групи В, магнієм, калієм, фтором, цинком, марганцем і амінокислотами, відповідальними за формування та зростання тканин організму.

Насіння соняшнику дітям дуже корисні: зміцнюють кістки і попереджають розвитку рахіту, борються з запорами, зміцнюють мембрани клітин. При регулярному вживанні в їжу цього продукту можна відзначити поліпшення зору і стану шкірних покривів.

Можлива шкода від насіння

Шкода може бути наступною:

  • в насінні високий вміст жирів — вживати їх потрібно помірно і не дуже часто. Не можна замінювати насінням повноцінний прийом їжі і перевищувати норму — 50 г очищених ядер в день;
  • навіть ретельно очищені насіння викликають засмічення ясен і міжзубних проміжків, тому після такого перекусу потрібно обов’язково прополоскати рот. Варто відзначити, що дантисти категорично проти цього продукту: насіння провокують карієс, подрібнення і навіть потемніння емалі;
  • насіння соняшнику висококалорійні, тому дітям з надлишковою вагою продукт рекомендований в дуже маленьких кількостях.

Протипоказання: алергія, індивідуальна непереносимість, хвороби шлунково-кишкового тракту і ожиріння у дітей.

Які вибрати?

У магазинному насінні знижений вміст корисних речовин — вони губляться через тривалу і часто неправильну обробку. Особливо не рекомендовані очищені. Тому краще купувати сире насіння соняшнику або гарбуза, самостійно очищати його і смажити, а ще краще — сушити. Можна вживати сирим.

Сире насіння можна знайти на ринках. Продавці зазвичай пропонують різну тару — від півлітрової банки до відра. Ціни — в кілька разів нижче, ніж на розрекламований продукт в заводській упаковці.

Що робити, якщо дитина проковтнула насіння з лушпинням?

Якщо дитина з’їла насіння з лушпинням — не біда. Шкірка не викликає приступ апендициту. Це поширена помилка, яку багато хто чомусь вважають науковим фактом. Медики не дають підтвердження, що апендикс може запалитися від потрапившего з їжею лушпиння від насіння. Значить, немає приводу для занепокоєння — шкірка покине організм природним шляхом.

Намагайтеся видаляти лушпиння заздалегідь і вчіть цьому малюка. Діти чистять насіння самі вже з 4-5 років. Щоб захистити зуби, знімати шкірку слід тільки руками.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: