Тунець — це велика промислова риба сімейства скумбрієвих. Вона має вишуканий смак та вважається делікатом і досить дорогим. Висока її вартість обумовлена особливим складом м’яса. Червоно-рожева м’якоть цих риб містить в собі величезну кількість корисних речовин: від незамінних амінокислот до мікроелементів і вітамінів, також антиоксиданти. За найцінніші поживні властивості м’ясо тунця нерідко називають «морським курчам» або «морським телям».
Склад і властивості тунця
Тунець користується величезним попитом на ринках і в магазинах, і це не дивно. Адже цей унікальний продукт однаково корисний в будь-якому вигляді — охолодженому, замороженому чи консервованому. Головне — щоб тушка була свіжою. Тунцеве філе за кольором нагадує яловичину — воно досить яскраве, окрас його рівномірний. Детальніше про те, чи можна дітям тунець, з якого віку і як правильно вибрати смачний і якісний продукт, буде описано нижче.
Свіжа м’якоть тунця містить поліненасичені жирні кислоти Омега-3 і Омега-6, антиоксиданти, ретинол (вітамін A), піридоксин (вітамін B6), рибофлавін (вітамін B2), нікотинову і фолієву кислоти, токоферол (вітамін E). Крім цього, в складі м’якоті присутні йод, цинк, хром, селен, фосфор, магній і марганець, калій, кальцій, мідь, натрій.
Продукт практично не містить вуглеводів і жирів, тому вважається дієтичним, підходить для дорослого і дитячого харчування, а також для раціону діабетиків і спортсменів. Калорійність тунця — близько 140 ккал на 100 грамів.
Користь тунця
Користь тунця величезна.
Ця риба:
- Підтримує функції серця, печінки і щитовидної залози
- Покращує зір і обмін речовин
- Стимулює ріст і відновлення тканин
- Зміцнює кістки і м’язи, волосся і нігті
- Стимулює процеси кровотворення
- Має антиоксидантну активність
- Підвищує стійкість організму до вірусів і токсинів
- Стимулює роботу головного мозку
- Покращує настрій і знімає стрес
- Підвищує імунітет.
Можлива шкода
Головна небезпека — риба низької якості та фальсифікат. Такий продукт може викликати сильне отруєння — необхідно остерігатися підробок. Про те, як правильно вибрати тунця, читайте нижче.
У рідкісних випадках можлива алергія. Виявляється почервоніння шкіри, свербінням, набряком, сльозоточивість. При появі зазначених симптомів введення в раціон тунця варто відстрочити.
Туші великих рибин можуть містять ртуть і солі важких металів!
Тунець дітям: з якого віку, в якій кількості
Тунець дітям можна з 3 років.
Починати знайомство краще зі свіжої риби. Максимальний розмір порції — 50 грамів (сирого продукту). Але якщо у малюка алергія на морську рибу, — не більше 20 грамів.
У перший раз потрібно уважно поспостерігати за реакцією. При виникненні симптомів харчової алергії введення продукту відкладається. Якщо негативної реакції не буде, тунця можна залишати в раціоні крихти, поступово збільшуючи порцію (до 100-120 грамів на добу, але не більше).
Консервований тунець вживати дітям дозволено з 4 років.
Протипоказання:
- алергія на білок
- алергія на скумбрієвих
- захворювання нирок
- ниркова недостатність
- заборона вашого педіатра
Як вибрати тунця для харчування дитини
Тунець у продажу представлений в охолодженому і замороженому вигляді, а також у вигляді консервів. Свіжий продукт зберігається не більше 4 днів, заморожений — до 14 діб. Консервований може лежати найдовше (дивитись потрібно термін придатності).
Свіже та заморожене м’ясо тунця — червонувато-рожевого кольору. Змінений відтінок або неприємний запах вказують на те, що продукт залежався. Ще гірше, коли видно коричневі плями — таку рибу вживати в їжу ні в якому разі не можна.
Кращий час для покупки свіжого тунця — з травня по серпень.
Як вибрати консерви?
Краще тунець у власному соку, ніж в олії. Такий продукт зберігає більше вітамінів і корисних речовин. Тунець в олії також значно більш калорійний. Діткам з надмірною масою тіла краще його не пропонувати.
Упаковка не повинна мати деформацій, вм’ятин, слідів іржі. Маркування може бути видавлене або нанесене незмивною фарбою. Нечіткі символи часто вказують на підробку, будьте пильні. Тому краще видавлене заводське маркування.
Шукайте продукт з позначками «тунець» або «dolphinfriendly». Перше означає, що всередині м’ясо білого тунця — найкорисніше і смачне. Знак «dolphinfriendly» говорить про те, що вилов не привів до загибелі дельфінів.
До складу якісних тунцевих консервів входить тільки м’ясо риби, сіль і рослинна олія (якщо це тунець в олії). Кращі консерви роблять в Італії, Іспанії та Японії. А ось у нас продукт часто готується з використанням замороженої сировини.
Перед покупкою також можна злегка потрясти банку, щоб приблизно оцінити співвідношення риби і рідини. Якщо тара скляна, є можливість уважно розглянути вміст.
Як приготувати тунець дітям
Для приготування страв для дитячого харчування підходить заморожена і свіжа риба, а також у вигляді консервів. Заморожений продукт слід попередньо розморозити при кімнатній температурі. Ні в якому разі не слід опускати філе в окріп або поміщати в мікрохвильову піч. Діставайте продукт з морозилки заздалегідь.
Тунець дітям краще відварювати в окропі або на пару, тушкувати або запікати. Жарка в олії, в паніровці і спеціях не рекомендована. Такі страви важче засвоюються, провокують харчові розлади у крихіток — газоутворення і здуття. Багато солі класти теж не потрібно.
Дитячі страви з тунцем — можна починати з 3 років.
Тунець тушкований
Складові:
- 300 г філе тунця;
- півсклянки кураги;
- півсклянки чорносливу;
- 1 цибулина.
Чорнослив і курагу ретельно промити, подрібнити. Чищену цибулю нашаткувати півкільцями. Рибу промити, обсушити, порізати шматочками.
Викласти підготовлені інгредієнти (1/2 їх частину) в каструлю з товстим дном (або жаровню) шарами: цибуля, риба, сухофрукти. Потім повторити шари. Залити очищеної (фільтрованої) водою і поставити на слабкий вогонь. Тушкувати під кришкою близько півгодини.
Тунець, запечений в духовці
Складові:
- 200 г філе тунця;
- сіль на кінчику ножа;
- ½ чайної ложки оливкової олії.
Рибу промити, обсушити, нарізати на стейки, потім обмазати оливковою олією і сіллю. Солі потрібно використовувати мінімальну кількість. Викласти стейки на деко або в антипригарну форму і помістити в розігріту духовку.
Запікати протягом 7-15 хвилин (в залежності від товщини стейка). Перевірити готовність можна виделкою або дерев’яною шпажкою. Готувати стейки з тунця можна також на грилі, без додавання олії.
На гарнір до страв з тунця ідеальні овочі в сирому і тушкованому вигляді, запіканки, свіжа зелень.