Тунець дітям: можна чи ні, з якого віку

Тунець — це велика промислова риба сімейства скумбрієвих. Вона має вишуканий смак та вважається делікатом і досить дорогим. Висока її вартість обумовлена особливим складом м’яса. Червоно-рожева м’якоть цих риб містить в собі величезну кількість корисних речовин: від незамінних амінокислот до мікроелементів і вітамінів, також антиоксиданти. За найцінніші поживні властивості м’ясо тунця нерідко називають «морським курчам» або «морським телям».

Склад і властивості тунця

Тунець користується величезним попитом на ринках і в магазинах, і це не дивно. Адже цей унікальний продукт однаково корисний в будь-якому вигляді — охолодженому, замороженому чи консервованому. Головне — щоб тушка була свіжою. Тунцеве філе за кольором нагадує яловичину — воно досить яскраве, окрас його рівномірний. Детальніше про те, чи можна дітям тунець, з якого віку і як правильно вибрати смачний і якісний продукт, буде описано нижче.

Свіжа м’якоть тунця містить поліненасичені жирні кислоти Омега-3 і Омега-6, антиоксиданти, ретинол (вітамін A), піридоксин (вітамін B6), рибофлавін (вітамін B2), нікотинову і фолієву кислоти, токоферол (вітамін E). Крім цього, в складі м’якоті присутні йод, цинк, хром, селен, фосфор, магній і марганець, калій, кальцій, мідь, натрій.

Продукт практично не містить вуглеводів і жирів, тому вважається дієтичним, підходить для дорослого і дитячого харчування, а також для раціону діабетиків і спортсменів. Калорійність тунця — близько 140 ккал на 100 грамів.

Користь тунця

Користь тунця величезна.

Ця риба:

  • Підтримує функції серця, печінки і щитовидної залози
  • Покращує зір і обмін речовин
  • Стимулює ріст і відновлення тканин
  • Зміцнює кістки і м’язи, волосся і нігті
  • Стимулює процеси кровотворення
  • Має антиоксидантну активність
  • Підвищує стійкість організму до вірусів і токсинів
  • Стимулює роботу головного мозку
  • Покращує настрій і знімає стрес
  • Підвищує імунітет.

Можлива шкода

Головна небезпека — риба низької якості та фальсифікат. Такий продукт може викликати сильне отруєння — необхідно остерігатися підробок. Про те, як правильно вибрати тунця, читайте нижче.

У рідкісних випадках можлива алергія. Виявляється почервоніння шкіри, свербінням, набряком, сльозоточивість. При появі зазначених симптомів введення в раціон тунця варто відстрочити.

Туші великих рибин можуть містять ртуть і солі важких металів!

Тунець дітям: з якого віку, в якій кількості

Тунець дітям можна з 3 років.

Починати знайомство краще зі свіжої риби. Максимальний розмір порції — 50 грамів (сирого продукту). Але якщо у малюка алергія на морську рибу, — не більше 20 грамів.

У перший раз потрібно уважно поспостерігати за реакцією. При виникненні симптомів харчової алергії введення продукту відкладається. Якщо негативної реакції не буде, тунця можна залишати в раціоні крихти, поступово збільшуючи порцію (до 100-120 грамів на добу, але не більше).

Консервований тунець вживати дітям дозволено з 4 років.

Протипоказання:

  • алергія на білок
  • алергія на скумбрієвих
  • захворювання нирок
  • ниркова недостатність
  • заборона вашого педіатра

Як вибрати тунця для харчування дитини

Тунець у продажу представлений в охолодженому і замороженому вигляді, а також у вигляді консервів. Свіжий продукт зберігається не більше 4 днів, заморожений — до 14 діб. Консервований може лежати найдовше (дивитись потрібно термін придатності).

Свіже та заморожене м’ясо тунця — червонувато-рожевого кольору. Змінений відтінок або неприємний запах вказують на те, що продукт залежався. Ще гірше, коли видно коричневі плями — таку рибу вживати в їжу ні в якому разі не можна.

Кращий час для покупки свіжого тунця — з травня по серпень.

Як вибрати консерви?

Краще тунець у власному соку, ніж в олії. Такий продукт зберігає більше вітамінів і корисних речовин. Тунець в олії також значно більш калорійний. Діткам з надмірною масою тіла краще його не пропонувати.

Упаковка не повинна мати деформацій, вм’ятин, слідів іржі. Маркування може бути видавлене ​​або нанесене незмивною фарбою. Нечіткі символи часто вказують на підробку, будьте пильні. Тому краще видавлене заводське маркування.

Шукайте продукт з позначками «тунець» або «dolphinfriendly». Перше означає, що всередині м’ясо білого тунця — найкорисніше і смачне. Знак «dolphinfriendly» говорить про те, що вилов не привів до загибелі дельфінів.

До складу якісних тунцевих консервів входить тільки м’ясо риби, сіль і рослинна олія (якщо це тунець в олії). Кращі консерви роблять в Італії, Іспанії та Японії. А ось у нас продукт часто готується з використанням замороженої сировини.

Перед покупкою також можна злегка потрясти банку, щоб приблизно оцінити співвідношення риби і рідини. Якщо тара скляна, є можливість уважно розглянути вміст.

Як приготувати тунець дітям

Для приготування страв для дитячого харчування підходить заморожена і свіжа риба, а також у вигляді консервів. Заморожений продукт слід попередньо розморозити при кімнатній температурі. Ні в якому разі не слід опускати філе в окріп або поміщати в мікрохвильову піч. Діставайте продукт з морозилки заздалегідь.

Тунець дітям краще відварювати в окропі або на пару, тушкувати або запікати. Жарка в олії, в паніровці і спеціях не рекомендована. Такі страви важче засвоюються, провокують харчові розлади у крихіток — газоутворення і здуття. Багато солі класти теж не потрібно.

Дитячі страви з тунцем — можна починати з 3 років.

Тунець тушкований

Складові:

  • 300 г філе тунця;
  • півсклянки кураги;
  • півсклянки чорносливу;
  • 1 цибулина.

Чорнослив і курагу ретельно промити, подрібнити. Чищену цибулю нашаткувати півкільцями. Рибу промити, обсушити, порізати шматочками.

Викласти підготовлені інгредієнти (1/2 їх частину) в каструлю з товстим дном (або жаровню) шарами: цибуля, риба, сухофрукти. Потім повторити шари. Залити очищеної (фільтрованої) водою і поставити на слабкий вогонь. Тушкувати під кришкою близько півгодини.

Тунець, запечений в духовці

Складові:

  • 200 г філе тунця;
  • сіль на кінчику ножа;
  • ½ чайної ложки оливкової олії.

Рибу промити, обсушити, нарізати на стейки, потім обмазати оливковою олією і сіллю. Солі потрібно використовувати мінімальну кількість. Викласти стейки на деко або в антипригарну форму і помістити в розігріту духовку.

Запікати протягом 7-15 хвилин (в залежності від товщини стейка). Перевірити готовність можна виделкою або дерев’яною шпажкою. Готувати стейки з тунця можна також на грилі, без додавання олії.

На гарнір до страв з тунця ідеальні овочі в сирому і тушкованому вигляді, запіканки, свіжа зелень.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: