Лікарі не заперечують проти введення випічки в раціон дитини. У віці від півтора років і старше можна пропонувати дитині перші вироби з домашнього тесту, приготованого з добірних інгредієнтів. Барвники та ароматизатори мають бути присутні виключно натуральні, вершкове масло — з вершків зниженої жирності.
Починаючи з трьох років, можна годувати дитину випічкою частіше, але як і раніше не робити її основою раціону. Постійна присутність таких ласощів в меню малюка шкідлива для не сформована травного тракту дитини, кажуть дієтологи. Тому певні обмеження і виключення присутні. Дорослі повинні про них пам’ятати і знати, яку випічку можна дитині.
Чим корисна випічка для дитини
Найкорисніше для дітей від трьох років і старше — прісне домашнє тісто, замішане на пшеничній муці грубого помелу. У такому продукті багато вітамінів груп B, E, PP, фосфору, магнію і заліза та необхідної для травлення клітковини. Важливо не забувати, що в кожному конкретному випадку корисність прісного тіста залежить від складу.
Дітям до 3-х років краще давати вироби з пшеничного борошна вищого гатунку. Можна використовувати рисове, кукурудзяне, або гречане борошно.
Прісне тісто містить цінні рослинні білки, мінеральні солі і прості вуглеводи, які забезпечують дитину енергією на цілий день. Випічка в помірних кількостях потрібна — вона підвищує розумову і фізичну активність дитини. Малюк стає більш рухливим і допитливим. Крім того, це ще й дуже смачно. Довго умовляти дитину з’їсти випічку не треба — він із задоволенням її з’їсть, ледь дочекавшись запрошення за стіл.
Коли вводити в раціон
Пропонувати випічку малюкові в перший раз дозволяється у віці від 1,5 років.
Правда, деякі хлібобулочні вироби, наприклад, дитяче печиво, вводяться в прикорм раніше — вже з 6 місяців. Сушки і сухарі та дієтичні галети — у віці від року. Крихтам купують спеціальні продукти, які продаються у відділах дитячого харчування. Що стосується випічки, яку їдять дорослі, потрібно почекати до півтора років. У цьому віці дозволяється давати дитині шматочок бісквіта, приготованого своїми руками.
Будь-яка магазинна здоба категорично заборонена дітям до трьох років. Варто відзначити, що педіатри настійно рекомендують відкласти знайомство з покупними тортами, пиріжками, булками та печивом до більш пізнього віку (чим пізніше, тим краще). Солодощі не корисні для здоров’я і швидко викликають залежність і звикання.
Захоплюватися можна і домашніми ласощами. По-перше, навіть найпростіша випічка для дітей повинна з’являтися на столі не часто. По-друге, пригощати їй дитину потрібно маленькими порціями, щоб вчасно помітити непереносимість певних продуктів.
Як готувати тісто дитині: загальні правила, рецепти смачної випічки
Булочки для дітей допускається готувати тільки з натуральних інгредієнтів, без використання спреду і маргарину. Будь-які гідрогенізовані жири — під забороною. Ці продукти важкі для підшлункової залози і порушують процеси всмоктування корисних речовин в кишечнику.
Також суворо заборонено будь-які штучні барвники та ароматизатори. У дитячій випічці їх слід замінювати натуральними. Для цього добре підходять яскраво забарвлені свіжі овочі та фрукти, або соки, віджаті з них.
Замість курячих яєць — перепелині. Вони вважаються дієтичними і містять більше вітамінів. Щоб знизити калорійність тіста, дієтологи радять використовувати молоко і масло самої низької жирності і мінімум цукру або фруктози. Це може дещо погіршити смакові властивості, але зробить випічку набагато легшою і корисною.
Прісне тісто дитині
Найкорисніше для крихіток — лапшовое, або прісне тісто. З нього готують пельмені, вареники, коржі, галушки та домашню локшину.
Замісити його гранично просто. У просіяне борошно влити трохи води, злегка посолити, розбити одне яйце і перемішати до однорідності. Щоб домогтися більшої еластичності, тісто можна залишити «відпочити» на 30 хвилин.
Важливо: при інтенсивній тепловій обробці, смаженні у великій кількості жиру навіть вироби з корисного прісного тіста можуть завдати шкоди серцево-судинної системі і створити додаткове навантаження на органи шлунково-кишкового тракту.
Бісквітне тісто
Відповідним для крихт вважається бісквітне тісто. Воно дозволено здоровим дітям у віці від 1,5 років.
Бісквіт дітям готують з додаванням перепелиних яєць і дуже невеликої кількості цукру. У такого тіста ніжна текстура, воно має прекрасний смак і легко засвоюється організмом. Дитячу випічку можна просочувати жирними збитими вершками, білковими і олійними кремами, або сиром.
Кращий прошарок для бісквітного торта дитині — свіжі фрукти і ягоди в желе або збиті з білим йогуртом без добавок.
Бісквітне тісто заборонено діткам з діабетом і непереносимістю яєць.
Печиво бісквітне, рецепт покроково
Інгредієнти:
- 60 г пшеничного борошна;
- 3 яйця;
- 60 г цукрової пудри;
- 5 г домашнього топленого масла.
Етапи приготування:
- Відокремити яєчні білки від жовтків.
- Білки збити в міцну піну.
- Жовтки розтерти до білого кольору з цукровою пудрою.
- З’єднати жовтки з просіяним борошном і швидко перемішати.
- Додати в два заходи збиті білки. При помішуванні важливо тримати напрямок в одну сторону.
- Деко, вистелене пекарським папером, змастити маслом і злегка присипати борошном. Викласти ложкою тісто, злегка придавити, надаючи форму коржів. Можна також використовувати фігурні форми.
- Злегка присипати коржі цукровою пудрою і відправити випікати в розігріту духовку до готовності. Подавати печиво остиглим з натуральним йогуртом і свіжими ягодами.
Пісочне тісто
Пісочне тісто не таке корисне, як бісквітне, але іноді дозволяється. Воно дуже швидко насичує, тому його добре брати з собою на прогулянку або в дорогу для перекусу.
Для приготування пісочного тіста слід брати перепелині яйця, сметану самої низької жирності, ретельно просіяне борошно. Для начинки — фрукти і ягоди.
Пісочне тісто дуже поживно і містить багато вітаміну B. Така випічка корисна для роботи мозку, прекрасно вгамовує голод і покращує настрій малюка. Але потрібна міра — зловживання випічкою з пісочного тіста може викликати порушення обміну речовин, спровокувати розвиток цукрового діабету і ряду інших небезпечних захворювань.
Печиво пісочне, рецепт покроково
Інгредієнти:
- 250 г пшеничного борошна;
- 50 г сметани;
- 1 яйце;
- 60 г цукрової пудри;
- 100 г вершкового масла.
Етапи приготування:
- Вершкове масло розім’яти разом з цукровою пудрою. Додати яйце, сметану і перемішати до однорідності.
- Всипати просіяне борошно і швидко замісити тісто. Прибрати в прохолодне місце на годину.
- Після закінчення зазначеного часу розкачати тісто рівним шаром товщиною в 1 см. Стаканом або за допомогою спеціальних формочок вирізати з пласта багато окремих фігурок.
- Перекласти на деко, вистелене пергаментом. Випікати в духовці при максимальній температурі до готовності.
Здобне тісто
Здоба — не найкраща їжа для дітей через вміст в ній великої кількості молока, цукру та олії, а також високого глікемічного індексу страв.
Незважаючи на наявність в ній бета-каротину, магнію, калію, фосфору, вітамінів і заліза здоба не рекомендована малюкам до трьох років.
Листкове тісто
Ще один небажаний продукт для дитячого харчування — листкове тісто. Незважаючи на гадану легкість, воно дуже калорійне і строго протипоказано малюкам до трьох років. Продукт здатний викликати у крихт метеоризм і запори та порушення обміну речовин.
Як правильно годувати випічкою дитину
Щоб не перегодовувати дитину і не заважати нормальному травленню, слід дотримуватися кількох нескладних правил.
- Випічку дозволяється давати зрідка, не частіше 2-3 разів на тиждень.
- Будь-які вироби з тіста досить калорійні, тому не потрібно давати їх між основними прийомами їжі (це відіб’є апетит) і перед сном. Ідеально — під час обіду.
- Легке бісквітне тісто можна давати дитині в першій половині дня або на полуденок. Обов’язково з напоєм: соком або молочними продуктами. Бісквітні сухарики можна розмочувати в молоці і вийшовшою кашкою пригощати дитину. Дозволено вже з півтора року.
- Виробами з пісочного тіста дозволяється пригощати малюка не частіше 2-х разів на тиждень. Дітям старше 2-х років можна давати від 15 до 50 грамів домашнього пісочного печива на добу.