Випічка для дітей з прісного, бісквітного, пісочного тіста. Прості рецепти випічки для дитині

Лікарі не заперечують проти введення випічки в раціон дитини. У віці від півтора років і старше можна пропонувати дитині перші вироби з домашнього тесту, приготованого з добірних інгредієнтів. Барвники та ароматизатори мають бути присутні виключно натуральні, вершкове масло — з вершків зниженої жирності.

Починаючи з трьох років, можна годувати дитину випічкою частіше, але як і раніше не робити її основою раціону. Постійна присутність таких ласощів в меню малюка шкідлива для не сформована травного тракту дитини, кажуть дієтологи. Тому певні обмеження і виключення присутні. Дорослі повинні про них пам’ятати і знати, яку випічку можна дитині.

Чим корисна випічка для дитини

Найкорисніше для дітей від трьох років і старше — прісне домашнє тісто, замішане на пшеничній муці грубого помелу. У такому продукті багато вітамінів груп B, E, PP, фосфору, магнію і заліза та необхідної для травлення клітковини. Важливо не забувати, що в кожному конкретному випадку корисність прісного тіста залежить від складу.

Дітям до 3-х років краще давати вироби з пшеничного борошна вищого гатунку. Можна використовувати рисове, кукурудзяне, або гречане борошно.

Прісне тісто містить цінні рослинні білки, мінеральні солі і прості вуглеводи, які забезпечують дитину енергією на цілий день. Випічка в помірних кількостях потрібна — вона підвищує розумову і фізичну активність дитини. Малюк стає більш рухливим і допитливим. Крім того, це ще й дуже смачно. Довго умовляти дитину з’їсти випічку не треба — він із задоволенням її з’їсть, ледь дочекавшись запрошення за стіл.

Коли вводити в раціон

Пропонувати випічку малюкові в перший раз дозволяється у віці від 1,5 років.

Правда, деякі хлібобулочні вироби, наприклад, дитяче печиво, вводяться в прикорм раніше — вже з 6 місяців. Сушки і сухарі та дієтичні галети — у віці від року. Крихтам купують спеціальні продукти, які продаються у відділах дитячого харчування. Що стосується випічки, яку їдять дорослі, потрібно почекати до півтора років. У цьому віці дозволяється давати дитині шматочок бісквіта, приготованого своїми руками.

Будь-яка магазинна здоба категорично заборонена дітям до трьох років. Варто відзначити, що педіатри настійно рекомендують відкласти знайомство з покупними тортами, пиріжками, булками та печивом до більш пізнього віку (чим пізніше, тим краще). Солодощі не корисні для здоров’я і швидко викликають залежність і звикання.

Захоплюватися можна і домашніми ласощами. По-перше, навіть найпростіша випічка для дітей повинна з’являтися на столі не часто. По-друге, пригощати їй дитину потрібно маленькими порціями, щоб вчасно помітити непереносимість певних продуктів.

Як готувати тісто дитині: загальні правила, рецепти смачної випічки

Булочки для дітей допускається готувати тільки з натуральних інгредієнтів, без використання спреду і маргарину. Будь-які гідрогенізовані жири — під забороною. Ці продукти важкі для підшлункової залози і порушують процеси всмоктування корисних речовин в кишечнику.

Також суворо заборонено будь-які штучні барвники та ароматизатори. У дитячій випічці їх слід замінювати натуральними. Для цього добре підходять яскраво забарвлені свіжі овочі та фрукти, або соки, віджаті з них.

Замість курячих яєць — перепелині. Вони вважаються дієтичними і містять більше вітамінів. Щоб знизити калорійність тіста, дієтологи радять використовувати молоко і масло самої низької жирності і мінімум цукру або фруктози. Це може дещо погіршити смакові властивості, але зробить випічку набагато легшою і корисною.

Прісне тісто дитині

Найкорисніше для крихіток — лапшовое, або прісне тісто. З нього готують пельмені, вареники, коржі, галушки та домашню локшину.

Замісити його гранично просто. У просіяне борошно влити трохи води, злегка посолити, розбити одне яйце і перемішати до однорідності. Щоб домогтися більшої еластичності, тісто можна залишити «відпочити» на 30 хвилин.

Важливо: при інтенсивній тепловій обробці, смаженні у великій кількості жиру навіть вироби з корисного прісного тіста можуть завдати шкоди серцево-судинної системі і створити додаткове навантаження на органи шлунково-кишкового тракту.

Бісквітне тісто

Відповідним для крихт вважається бісквітне тісто. Воно дозволено здоровим дітям у віці від 1,5 років.

Бісквіт дітям готують з додаванням перепелиних яєць і дуже невеликої кількості цукру. У такого тіста ніжна текстура, воно має прекрасний смак і легко засвоюється організмом. Дитячу випічку можна просочувати жирними збитими вершками, білковими і олійними кремами, або сиром.

Кращий прошарок для бісквітного торта дитині — свіжі фрукти і ягоди в желе або збиті з білим йогуртом без добавок.

Бісквітне тісто заборонено діткам з діабетом і непереносимістю яєць.

Печиво бісквітне, рецепт покроково

Інгредієнти:

  • 60 г пшеничного борошна;
  • 3 яйця;
  • 60 г цукрової пудри;
  • 5 г домашнього топленого масла.

Етапи приготування:

  1. Відокремити яєчні білки від жовтків.
  2. Білки збити в міцну піну.
  3. Жовтки розтерти до білого кольору з цукровою пудрою.
  4. З’єднати жовтки з просіяним борошном і швидко перемішати.
  5. Додати в два заходи збиті білки. При помішуванні важливо тримати напрямок в одну сторону.
  6. Деко, вистелене пекарським папером, змастити маслом і злегка присипати борошном. Викласти ложкою тісто, злегка придавити, надаючи форму коржів. Можна також використовувати фігурні форми.
  7. Злегка присипати коржі цукровою пудрою і відправити випікати в розігріту духовку до готовності. Подавати печиво остиглим з натуральним йогуртом і свіжими ягодами.

Пісочне тісто

Пісочне тісто не таке корисне, як бісквітне, але іноді дозволяється. Воно дуже швидко насичує, тому його добре брати з собою на прогулянку або в дорогу для перекусу.

Для приготування пісочного тіста слід брати перепелині яйця, сметану самої низької жирності, ретельно просіяне борошно. Для начинки — фрукти і ягоди.

Пісочне тісто дуже поживно і містить багато вітаміну B. Така випічка корисна для роботи мозку, прекрасно вгамовує голод і покращує настрій малюка. Але потрібна міра — зловживання випічкою з пісочного тіста може викликати порушення обміну речовин, спровокувати розвиток цукрового діабету і ряду інших небезпечних захворювань.

Печиво пісочне, рецепт покроково

Інгредієнти:

  • 250 г пшеничного борошна;
  • 50 г сметани;
  • 1 яйце;
  • 60 г цукрової пудри;
  • 100 г вершкового масла.

Етапи приготування:

  1. Вершкове масло розім’яти разом з цукровою пудрою. Додати яйце, сметану і перемішати до однорідності.
  2. Всипати просіяне борошно і швидко замісити тісто. Прибрати в прохолодне місце на годину.
  3. Після закінчення зазначеного часу розкачати тісто рівним шаром товщиною в 1 см. Стаканом або за допомогою спеціальних формочок вирізати з пласта багато окремих фігурок.
  4. Перекласти на деко, вистелене пергаментом. Випікати в духовці при максимальній температурі до готовності.

Здобне тісто

Здоба — не найкраща їжа для дітей через вміст в ній великої кількості молока, цукру та олії, а також високого глікемічного індексу страв.

Незважаючи на наявність в ній бета-каротину, магнію, калію, фосфору, вітамінів і заліза здоба не рекомендована малюкам до трьох років.

Листкове тісто

Ще один небажаний продукт для дитячого харчування — листкове тісто. Незважаючи на гадану легкість, воно дуже калорійне і строго протипоказано малюкам до трьох років. Продукт здатний викликати у крихт метеоризм і запори та порушення обміну речовин.

Як правильно годувати випічкою дитину

Щоб не перегодовувати дитину і не заважати нормальному травленню, слід дотримуватися кількох нескладних правил.

  1. Випічку дозволяється давати зрідка, не частіше 2-3 разів на тиждень.
  2. Будь-які вироби з тіста досить калорійні, тому не потрібно давати їх між основними прийомами їжі (це відіб’є апетит) і перед сном. Ідеально — під час обіду.
  3. Легке бісквітне тісто можна давати дитині в першій половині дня або на полуденок. Обов’язково з напоєм: соком або молочними продуктами. Бісквітні сухарики можна розмочувати в молоці і вийшовшою кашкою пригощати дитину. Дозволено вже з півтора року.
  4. Виробами з пісочного тіста дозволяється пригощати малюка не частіше 2-х разів на тиждень. Дітям старше 2-х років можна давати від 15 до 50 грамів домашнього пісочного печива на добу.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: